Blog
Overheden

7 tips om de batterij van je elektrische fiets te onderhouden

Jordy De Loose
18
Nov
2024
min read
3 mensen op fiets kortetermijnleasing

De batterij is een belangrijk onderdeel van je elektrische fiets. We geven je graag enkele tips om hem in een perfecte staat te houden!

Tip 1 : Laad je fietsbatterij zo snel mogelijk op

Is je batterij leeg? Dan steek je de batterij best zo snel mogelijk in de oplader. Doe je dit niet, dan vergroot de kans dat de batterij door zelfontlading in een ‘diepontlading’ raakt. Wanneer diepontlading zich voordoet, is de batterij niet meer op te laden en dien je deze helaas te vervangen.

 

Tip 2: Laad je fietsbatterij ten minste iedere maand op

Naast het opladen bij een lege batterij is het ook nuttig om de batterij met een regelmatige frequentie op te laden. Ook al wordt hij nauwelijks gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de winter. Laad je batterij minstens om de 6 weken op. Belangrijk: maak ook een kort ritje. Je krijgt er warm van!

 

Tip 3: Maak je veel korte ritjes? Laad de fietsbatterij dan niet op na elke rit

Het is belangrijk frequent de batterij op te laden, maar ook enkel wanneer het nodig is. Overdrijven is niet nodig. Het veelvuldig volledig laden van een batterij heeft een nadelig effect op de levensduur van de batterij. Maakt je vooral veel korte ritten van minder dan 5 km, laad de batterij dan op na 2 of 3 ritten.

 

Tip 4: Laat de lader niet permanent gekoppeld aan de fietsbatterij

Houd de lader hooguit een dag (of nacht) aangesloten en koppel deze daarna los van zowel de batterij als van het lichtnet. Fietsbatterijen die voor 90% of 95% geladen zijn, slijten namelijk minder snel en gaan dus langer mee dan fietsbatterijen die volledig geladen zijn en blijven. Niet alleen draag je zo bij aan het milieu, je bespaart ook op je energiekosten.

 

Tip 5: Bewaar de fietsbatterij vorst- en vochtvrij

Vermijd temperaturen beneden het vriespunt. Voor het bewaren van een batterij is kou nochtans helemaal niet zo slecht. Het kan dus geen kwaad om de fietsbatterij in een garage of schuur te bewaren in de winter. Koudere temperaturen vertragen het natuurlijke verouderingsproces van de batterij namelijk. Temperaturen onder het vriespunt kunnen wel beter vermeden worden, mede omwille van mogelijke vorming van condens. Elektronica en vocht gaan niet goed samen.

 

Tip 6: Laad de fietsbatterij nooit op bij temperaturen onder het vriespunt

Batterijen mogen enkel bij temperaturen boven het vriespunt geladen worden. Laden beneden het vriespunt resulteert in een chemisch proces met onomkeerbare schade tot gevolg wat de levensduur van de batterij negatief beïnvloedt. Een barre winter? Laad de batterij dan binnenshuis op.

 

Tip 7 : Gebruik enkel laders die geschikt zijn voor je fietsbatterij

Gebruik geen voedingen of laders voor andere batterijtechnieken, aangezien dat de batterij ernstig kan beschadigen, soms met gevaarlijke gevolgen.

 

Deel deze post
Jordy De Loose
18
Nov
2024
min read
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.